A SZEÜSZ-ök szerepe a közigazgatás elektronizálásában

A Szabályozott Elektronikus Ügyintézési Szolgáltatásokról (SZEÜSZ) volt szó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián, amelyen az intézmény Kutatásmódszertani és Mérésügyi Irodája által végzett, „SZEÜSZ-ök a KÖFOP-projektekben” című kutatás eredményeit vitatták meg az érdeklődők.

„A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” című NKE projekten belül kerül sor – többek között – a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) projektek hatásainak mérésére, a kedvezményezettek Jó Állam Mutatókkal kapcsolatos vállalásainak monitorozására. Ezen feladat részeként az egyetem Kutatásmódszertani és Mérésügyi Irodája 2019 tavaszán kutatást indított annak érdekében, hogy feltárják a KÖFOP projektek kapcsolódásait az aktuális elektronikus közigazgatás fejlesztési koncepció alapegységeihez, a Szabályozott Elektronikus Ügyintézési Szolgáltatásokhoz. 

A konferencián Kis Norbert fejlesztési rektorhelyettes köszöntőjében a jelenlévő szervezetek, elsősorban a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, az NKE, valamint a projekteket végrehajtó szervezetek közötti partneri viszony fontosságát hangsúlyozta, és megköszönte a közreműködők munkáját a tanulmány elkészítésében, a konferencia megszervezésében. Nagy Zoltán, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára beszédében kitért az adatalapú közigazgatásra való felkészülés fontosságára, kiemelve a kapcsolódó adatbiztonsági, adatvédelmi, az adatok összekapcsolódásából fakadó kihívásokat. Ezen problémákra adandó megfelelő válaszok megtalálásában, valamint a fejlesztések folyamatos figyelemmel kísérésében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, mint szakmai műhelynek kiemelt szerepe van. Kádár Krisztián, az NKE KMI közigazgatási munkacsoport vezetője felvezető előadásában ismertette a 2019 tavaszán lezajlott, SZEÜSZ-ök a KÖFOP-projektekben című kutatás főbb eredményeit. A kutatás számos megállapítása közül a szervezeti implementáció fontosságára hívta fel a figyelmet, mivel a gyakorlati példák alapján a projektek eredményeinek teljeskörű hasznosulásához elengedhetetlen a kedvezményezett szervezetek kapcsolódó „kultúra” váltása is. A konferencia további részében a Belügyminisztérium, a NISZ Zrt., az Idomsoft Zrt., a Magyar Államkincstár és az NKE vezetői, szakemberei ismertették fejlesztéseiket, tapasztalataikat.

Szöveg: Fibinger Anita

Fotó: Szilágyi Dénes