Gazdaságfejlesztés és mikrofinanszírozás – nemzetközi konferencia az NKE-n

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2018. november 22-én rendezték meg a Gazdaságfejlesztés és mikrofinanszírozás konferenciát, amelyen hazai és külföldi szakemberek tekintették át a mikrofinanszírozási eszközök alkalmazásának gazdasági és társadalomfejlesztési hatásait, valamint a jövő kihívásait.

Nyikos Györgyi a rendezvény házigazdájaként és a konferencia levezető elnökeként köszöntötte a rendezvény vendégeit. Az NKE nemzetközi rektorhelyettese kiemelte, hogy a mikrofinanszírozás egy olyan komplex hatású gazdaságfejlesztési eszköz, amelynek eredményeit csak akkor értékelhetjük helyesen, ha azokat több szempontból és hosszútávon is megvizsgáljuk. Nyikos Györgyi hozzátette, a rendezvény lehetőséget biztosít a mikrofinanszírozással kapcsolatos különböző tudományos és szakmai vélemények megismeréséhez, továbbá ösztönözheti új kutatások elindítását.

Csath Magdolna a téma versenyképességi szempontú megközelítését bemutató előadásában kifejtette, hogy a nemzeti szintű versenyképesség erősítését és a gazdaság dinamizmusának növelését biztosító eszközök között a mikrohitelezésnek kiemelt szerepet tulajdonít.

Pal M. Vik, a Universty Salford, Community Finance Solutions intézetének igazgatója a nemzetközi kutatások fényében világította meg a mikrohitelezés gazdasági jelentőségét.

Jorge Ramirez Puerto, a European Microfinance Network vezérigazgatója a szociális és társadalmi hatások fontosságát emelte ki. Előadásában a 2020 utánra körvonalazódó európai bizottsági elképzeléseket is ismertette. Elmondta, a mikrofinanszírozás az a terület, amelynek támogatását a következő tervezési időszakban a Bizottság növelni szándékozik. 

Vonnák Péter, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat alelnöke a magyarországi nonprofit mikrofinanszírozók tevékenységének társadalmi hatását vizsgáló kutatás eredményeit ismertette, míg Nagy András, Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke a mikrohitelezési forrásokhoz való hozzáféréssel összefüggő hazai kutatás eredményét és az ezek alapján megfogalmazható ajánlásokat foglalta össze előadásában.

Mercedes Diaz Rodriguez, a Cadizi egyetem professzora, és Maria del Rosario Carmona Luque, a Sevillai egyetem professzora egyetemeik képzési gyakorlatát, illetve mikrohitelezési projektek társadalmi értékelésére vonatkozó tapasztalataikat ismertették előadásukban.

A konferencia zárásaként megtartott panelbeszélgetés meghívott résztvevői (Szabó Krisztina Júlia, Pal M. Vik, Jorge Ramirez Puerto és Nyikos Györgyi) egyetértettek abban, hogy a mikrofinanszírozási eszközök hatékonyságának növelése szempontjából fontos azok szociális, társadalmi felzárkózást biztosító hatásuknak kiaknázása, ezért javasolják, hogy ezek a szempontok  hangsúlyosabban jelenjenek meg az  eszköz alkalmazásának szabályozásában. 

 

Szöveg: Gedai Endre