Véget ért a XIX. Euroatlanti Nyári Egyetem

A július 27-i zárónappal befejeződött a XIX. Euroatlanti Nyári Egyetem Szolnokon. A több éves tradícióhoz hűen az utolsó nap tematikája a Magyar Honvédség aktuális kérdései köré épült. Ennek keretében Prof. Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának egyetemi tanára Magyarország érdekeit vizsgálta a NATO-n belül, és a NATO brüsszeli csúcstalálkozójának kontextusában mutatott rá hazánk teljesítményére és feladataira a szövetségben. Ezt követően Kovács Vilmos ezredes a Magyar Honvédség 170 éves fejlődését tekintette át, végül pedig Réti Tamás ezredes a Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési program fő célkitűzéseit mutatta be.

A hét folyamán mintegy 20 előadást és számos panelbeszélgetést hallgathattak meg a nyári egyetem résztvevői, amelyek mellett különböző csapatversenyek, sportversenyek, biztonságpolitikai vetélkedő, kreatív feladatok, és a szokásos „Harcosok Filmklubja”, valamint a „Biztonságpolitikai dühöngő” színesítették a programot. A Magyar Honvédség helyzete mellett a XIX. Euroatlanti Nyári Egyetem fő témái közé tartozott a nagyhatalmak helyzetének elemzése a változó világrendben, a transzatlanti kapcsolatok és a NATO kihívásainak vizsgálata, Európa stratégiai jövőképének értékelése, a kibertér fenyegetéseinek bemutatása, valamint a külpolitikai narratívák és az Európán belüli információs behatolás sajátosságainak elemzése. A pénteki napot az ünnepélyes ebéd és egyúttal az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is akkreditált képzés diplomaosztója zárta.

A rendezvény a KÖFOP-2.1.2.-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” c. projekt támogatásával valósulhatott meg az NKE SVKK „Kormányzati döntéshozatalt elősegítő stratégiai kutatások a magyar kül- és biztonságpolitika meghatározó területein” c. pályázata keretében a társszervező MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságával együttműködve.

 

Szöveg és fotó: SVKK