Kanadával zárult a Ludovika Nagyköveti Fórum

Őexc. Isabelle Poupart, Kanada állandó és meghatalmazott nagykövete Magyarországra volt a szemeszter utolsó Ludovika Nagyköveti Fórum rendezvényének előadója, aki „A kanadai megközelítés: felelősségvállalás, befogadás és progresszív kereskedelem a külpolitikai célok eléréséért” címmel tartott előadást május 8-án.

Őexc. Isabelle Poupart 2016 óta képviseli Kanadát Magyarországon.  A nagykövet 1993-tól ügyvédként dolgozott, majd két évvel később csatlakozott a Külügy- és Nemzetközi Kereskedelmi Minisztériumhoz, ahol az évek alatt több pozíciót is betöltött. Első külföldi megbízása során Kanada New York-i állandó ENSZ képviseletén dolgozott. Ezen felül szerepet vállalt még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Konfliktusmegelőzési Központjában is, valamint kétszer volt Brüsszelben NATO küldött.

A nagykövet előadása elején elmondta, hogy Kanadában a fiatalok szerepvállalásának napjainkban kiemelten fontos szerepe van. 2016-ban Justin Trudeau miniszterelnök létrehozta az Ifjúsági Tanácsot, amelynek tagjai az oktatásról, a gazdaságról, az éghajlatváltozásról és az ifjúsággal kapcsolatos egyéb kérdésekről tesznek a miniszterelnöknek javaslatokat. Hozzátette, hogy Kanada és az Európai Unió közös értékeket képviselnek, amelynek egyik példája a NATO-ban való együttműködés, vagy a migrációs válság megoldásának kezelése. Kanada elkötelezett a bevándorlók megsegítése mellett és ellenzi az orosz beavatkozást Ukrajnában.  

Isabelle Poupart a nemi szerepvállalás kanadai helyzetét is ismertette. Mind mondta, a jelenlegi kormányban, Kanada történelemében először, egyenlő a férfi és női miniszterek száma, ami példa értékű a jövő generációi számára.  Pozitív példaként említette Julie Payette-et, aki végzettségét tekintve mérnök, űrhajós, és jelenleg a főkormányzói pozíciót tölti be. „Az égbolt nem a határ” - mondta, majd hozzátette, hogy a főkormányzó sok, tudományokkal foglalkozó fiatal nő példaképe lehet. A nagykövet szólt a sokféleség szerepéről is. Lejátszotta az egyik kanadai autóipari vállalat reklámfilmjét, amely kitűnően illusztrálta az ország társadalmi alapját képező sokszínűséget. A multikulturalizmus ebben az esetben azt jelenti, hogy a társadalom befogadja az újonnan érkezetteket, és úgy válnak kanadaivá, hogy közben hűek maradnak gyökereikhez. „A sokféleség tény, de a befogadás választás, és Kanada választott” - mondta Isabelle Poupart. Az embereket az oktatáson keresztül próbálják meg integrálni és úgy tűnik, a siker nem marad el. Az irányított bevándorlási program sikere pedig egy újabb remek példája a kanadai befogadásnak. Az ország bizonyos értelemben véve a migrációra támaszkodik, ugyanis 2017-es adatok alapján az ország lakosságának 21,9%-át bevándorlók alkotják. A kanadai lakosság pedig támogatja ezt az irányított bevándorlási programot, mert bíznak a rendszer működésében. Jelentős számú kanadai állampolgár pedig egy éves időszakra bevándorlókat is befogadott az otthonába, ami mutatja az elkötelezettségüket és segítési szándékukat.

Isabelle Poupart kiemelte a 2017 októberében aláírt, Európai Unió és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) jelentőségét, amelynek keretében a felek elkötelezik magukat annak biztosítása iránt, hogy a gazdasági növekedés, a társadalmi fejlődés és a környezetvédelem terén kölcsönösen erősítsék egymást.

A nagykövet előadását követően a megszokottaknak megfelelően egy szakmai panelbeszélgetésre került sor. A beszélgetést Dr. habil. Jobbágy Zoltán, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese moderálta. A meghívott szakértők Szőke Diána, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője, akinek kutatási területe közé tartozik az energetikai geopolitika, éghajlatváltozás és fenntartható fejlődés, valamint Dr. Péczeli Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központ tudományos munkatársa voltak. A szakértők beszéltek Kanada gazdag természeti erőforrásairól és azok felhasználásáról, amelyhez a nagykövet hozzátette, hogy a kanadai társadalomban élénk vita alakult ki a környezetvédelem és a tiszta energia használatával kapcsolatban. A nemi egyenlőséggel kapcsolatban pedig Isabelle Poupart elmondta, hogy a védelmi szektorban lassan következik be a változás és a nők képviseleti aránya még mindig alacsony. Azonban évről évre egyre több női nagykövetet neveznek ki, ami pozitívan hat a nők politikai pályaválasztására. Hozzátette továbbá, hogy álláspontjuk szerint az ember neme nem akadályozhatja az életben való sikerek elérését.

A Ludovika Nagyköveti Fórum szeptembertől újra várja az érdeklődőket.

 

Szöveg: Nemzetközi Kapcsolatok Iroda

Fotó: Szilágyi Dénes