Portugália ma

Május 2-án Őexc. Maria José Morais Pires, Portugália állandó és meghatalmazott nagykövete tartott előadást a Ludovika Nagyköveti Fórumon.

Maria José Morais Pires 1984-ben kezdte a diplomáciai pályafutását, hazáját pedig 2015 óta képviseli Magyarországon. 1989 és 1994 között Portugália állandó képviselője volt az Európai Tanácsban. Később más diplomáciai megbízásokat is kapott, kinevezték többek közt az Európai Uniós ügyekért felelős igazgató-helyettesnek, meghatalmazott miniszternek, valamint betöltötte az UNESCO Nemzeti Bizottságának alelnöki pozícióját is.

A Nemzetközi Kapcsolatok Iroda által szervezett Ludovika Nagyköveti Fórum eseménysorozat legújabb előadását a Zrínyi teremben Dr. habil. Nyikos Györgyi nyitotta meg.  A nemzetközi rektorhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Ludovika Nagyköveti Fórum egy rendkívül fontos rendezvény az egyetem életében. Megköszönte a nagykövet asszonynak, hogy elfogadta az egyetem meghívását, és hogy így lehetőséget kapnak a hallgatók arra, hogy személyes találkozás keretében értesüljenek napjaink diplomáciai kérdéseiről.

A nagykövet előadásának elején elmondta, hogy már visszatérő vendégként érkezett az egyetemre, korábban már többször is tett az NKE-n látogatást. Először is ismertette Magyarország és Portugália hasonlóságait, kiemelve, hogy mindkét ország közel azonos nagyságú területtel, közel azonos, 10 milliós lakossággal rendelkezik. Mindkét ország szerepet vállal az Európai Unióban és a NATO-ban is. „Az 1974-es szegfűs forradalmat követően az országban számos pozitív változás következett be, amelyek célja a demokratizálódás, dekolonizáció és a fejlődés volt” – mondta. A demokratizálódás kérdésében élénk nyilvános vita alakult ki, amely az összes politikai irányvonalra, nevezetesen az 5 fő pártra kiterjedt, bár a parlamentben nincs szélsőjobboldali képviselet, és a széles körű diskurzust a média megfelelően is közvetítette. A köztársasági elnök, a parlamenti és a helyi önkormányzati képviselők választása meghatározott időközönként, békésen zajlik.

Ami a fejlődést illeti, a nagykövet elmondta, hogy Portugália az Európai Szabadkereskedelmi Társulás egyik alapítója volt 1960-ban.  Ez az egyezmény pedig előkészítette Portugáliát a multilaterális kereskedelmi politikára és vámcsökkentésre. Ezen felül azonban a legnagyobb gazdasági és politikai előrelépést az Európai Gazdasági Közösséghez (EGK) való csatlakozás jelentette.

Az EU politikájának köszönhetően Portugáliában többek közt az egészségügyben és az oktatásban mutatkozott fejlődés, a GDP növekedett, a gyermekek halálozási aránya pedig csökkent. Az előadó elmondta továbbá, hogy a 2008-as gazdasági válság Portugáliát sem kerülte el, amikor több magánbank is összeomlott túlzott eladósodás miatt, és ebben a helyzetben az államnak kellett megmentenie az állampolgárok megtakarításait. A válságot követően Portugáliában jelentős gazdasági javulás volt megfigyelhető, a GDP pedig 2017-ben 2,6%-kal növekedett.

Ennek a fellendülésnek az egyik oka, mondta a nagykövet, a turizmus, ugyanis tavaly közel 21 millió turista látogatott el Portugáliába. A másik fejlődést elősegítő ágazat pedig az energiaszektor. A megújuló energiaforrásokba (például szélenergia) való befektetéseknek köszönhetően például 2016-ban 4 napon keresztül az ország energiaellátása kizárólag megújuló energiaforrásokból származott.

Ami Portugália külpolitikáját illeti, Maria José Morais Pires kihangsúlyozta, hogy országa minden szempontból kiemelten kezeli az Európai Unióban való részvételt, teljes mértékben támogatva a jelenleg zajló uniós folyamatokat egy integráltabb, összetartó, stabil és békés Európa felé. A nagykövet hozzátette, hogy támogatják a külföldön lévő portugál nyelvi és kulturális közösségeket is. Kiemelte, hogy jelenleg közel 400 hallgató tanul Budapesten portugál nyelvet, aminek koordinálásában nagy segítséget jelent a Camões Instituto, portugál nyelvi intézet.  

A nagykövet előadását követően a szakmai panelbeszélgetést ezúttal Dr. Peres Zsuzsanna, az ÁKK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese moderálta. A meghívott szakértők között volt Rákóczi István, nyelvész, irodalomtörténész, történész, az ELTE docense, valamint Tanács-Mandák Fanni, az NKE Államtudományi és Közigazgatásai Karának oktatója. A beszélgetés során a nagykövet elmondta, hogy a portugál ajkú országok között jó kapcsolat áll fenn, annak ellenére is, hogy mindegyik ország a saját belső problémáinak megoldásán dolgozik. A közönség pedig érdeklődve kérdezte a nagykövetet Portugália külpolitikáját befolyásoló tényezőkről, aki válaszként elmondta, hogy a földrajzi adottságok mellett alapítóként fontosnak tartják a NATO-kapcsolatokat és végül, de nem utolsó sorban a külföldön élő portugálok által formált közösségeket.

 

Szöveg: NKI

Fotó: Szilágyi Dénes