A stratégiai irányítás tapasztalatai

2018. március 28-án került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem második Stratégiai irányítás workshopjára. A rendezvényen ez alkalommal is részt vettek a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az eseményt szervező Stratégiai Védelmi Kutatóközpont képviselői is. A workshop megszervezésére a KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat fejlesztés” projekt keretében került sor; célja az volt, hogy hozzájáruljon a stratégiai irányítás koordinációjának fejlesztéséhez a különböző kormányzati intézmények között.

A tapasztalatmegosztó workshop szakmai koordinátora, Dr. Németh Bence megnyitójában elmondta, hogy a kutatás célja a kormányzati szintű biztonságpolitika stratégiai irányításának hatékonyabbá tétele, és az így összegyűjtött tudásanyag egy átfogó értékelő tanulmány alapját képezi. A megnyitó után a résztvevők az előző workshop tapasztalataiból építkező szakmai anyaghoz fűztek építő jellegű hozzászólásokat.

Ezek után Németh Bence előadásában bemutatta a világ több országában (például az Egyesült Államokban, Oroszországban, Franciaországban és Németországban) jelenleg működő biztonságpolitikához kötődő stratégiai irányítási modelleket. A szakértők a modellek megvitatásával azt vizsgálták, miképpen lehetne a jelenlegi magyar rendszert még hatékonyabbá tenni. Abban egyetértettek, hogy egyik külföldi modellt sem lenne érdemes teljes egészében hazánkban bevezetni, hanem a saját politikai és közigazgatási rendszerünkben kell a leghatékonyabb módszert megtalálni, amelyhez a külföldi modellek ismerete támpontot nyújthat.

A külföldi modelleket és a hazai közigazgatási környezetet figyelembe véve a workshop utolsó részében a szakértők azt vitatták meg, hogy hogyan lehetne hatékonyabb intézményi koordinációt kialakítani a jelenlegi kormányzati struktúrán belül. Erről a kérdésről számos értékes vélemény hangzott el, amely jelentős segítséget fog nyújtani a kormányzati szintű biztonságpolitikai stratégiai irányítás vizsgálatához.

 

Szöveg: Bauer Kristóf

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: workshop SVKK