Trump első elnöki éve

Az amerikai-magyar kapcsolatok erősödését hozhatják a következő évek az NKE Amerika Tanulmányok Kutató Központ szakemberei szerint, akik Donald Trump első évének teljesítményét egy kerekasztal-beszélgetésen elemezték. Megjegyezték, hogy amíg a saját hazájában vegyes a megítélése az amerikai elnöknek, a nyugat-európai országok továbbra is inkább kritikával illetik őt. Számunkra azonban kedvező lehet, hogy pozitívan változott az USA külpolitikája Közép-Európával kapcsolatban.

„A központ fő küldetése, hogy Közép-Európa és benne Magyarország, valamint az Egyesült Államok közötti politikai, gazdasági, kulturális és védelmi párbeszédet elemezze” – mondta köszöntőjében Rónaszéki Nóra. A kutatóközpont vezetője hozzátette, hogy szeretnének minél átfogóbb képet adni az USA-ban bekövetkező fejleményekről, folyamatokról, hiszen ezek jelentősen befolyásolják az európai kormányok döntéseit és az itt élő emberek életét is. Elhangzott, hogy a központban olyan szakemberek dolgoznak, akik a nemzetközi életben már bizonyítottak. Ez nagyban segítheti a hallgatók gyakorlatorientált képzését, amivel a későbbi elhelyezkedésük válik majd könnyebbé.  Rónaszéki Nóra elmondta, hogy a következő hónapokban számos programot szerveznek majd. Márciusban például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik vezetője fog előadást tartani, de lesznek majd úgynevezett kandalló beszélgetések is, ahol a hallgatók és a neves szakemberek még közvetlenebb párbeszédet folytathatnak majd aktuális témákról. A tavaszi félévben tárgyalási szimulációs versenyt is hirdetnek. a legjobbak szakmai gyakorlatukat Magyarország washingtoni nagykövetségen tölthetik el.

Donald Trump elmúlt egy évéről a központ vezetői, szakértői beszélgettek. Magyarics Tamás szerint az amerikai elnök megítélése saját hazájában is elég vegyes képet mutat. A szavazótáborát alapvetően meg tudta tartani, de a republikánus párton belül törésvonal keletkezett a hagyományosan gondolkozók és a „trumpisták” között. Az utóbbiak közül a szakértő szerint az „igazi forradalmárok” már nincsenek a Fehér Házban, így az elnök hátországa kissé meggyengült az elmúlt időszakban. A demokratákkal kapcsolatban elmondta, hogy nem tudták összeszedni magukat a 2016-os vereség óta, de kialakult a párton belül egy markánsan baloldali szárny. Magyarics Tamás szerint így egy balra tolódott demokrata és egy jobbra húzódó republikánus párt méri majd össze az erejét a 2018-as félidei választásokon, ahol sok szenátusi, képviselői és kormányzói poszt is eldől majd. „A politika és a társadalom megosztottsága, a szekértábor- világ jól tükröződik az amerikai sajtó hozzáállásában is”- véli Fellegi Tamás. Az Amerika Tanulmányok Kutató Központ stratégiai igazgatója elmondta, hogy az amerikai média egy jelentős részében Trump mindig negatívan van beállítva. Nem úgy az üzleti világban, amely Örlős László szerint a bejelentett adócsökkentésnek is köszönhetően jól fogadta Donald Trumpot. A központ tudományos főmunkatársa elmondta, hogy a fogyasztói bizalmi index magasan van és a tőzsde is bizonyos mértékig szárnyal. Az amerikai gazdaság erősödött az elmúlt egy évben, ugyanakkor a demokraták szerint ez alapvetően nem az új elnök politikájának, hanem a globális folyamatoknak köszönhető elsősorban. A szakember szerint nagy kérdés, hogy az adócsökkentés politikája mennyire hozza majd magával a tömeges munkahelyteremtést. A sajtó szerepe kapcsán Magyarics Tamás elmondta, hogy az kezdi elveszíteni a negyedik hatalmi ág szerepét, mivel a klasszikus médiafelületek mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a közösségi oldalak. 

„Trump első elnöki évében a korábbi időszakhoz képest a politizálás stílusa jelentősen változott, többször átlépve az addigi politikai civilizációs szabályokat”- hangsúlyozta Fellegi Tamás. Szerinte ebből is következően újszerű jelenség lett az, hogy a politikai megosztottság az utcákon is megjelent, különösen az egyetemi világban.  A szakember szerint azonban még ez sem tudta megváltoztatni az évszázadok óta kialakult hagyományt, a kötelező kompromisszum kényszerét a pártok között. A következő évekre szóló előrejelzések kapcsán Fellegi Tamás emlékeztetett arra, hogy ebben az elnöki ciklusban Trump sok bíró kinevezéséről dönthet majd, ami egyértelműen politikaformáló erőnek tekinthető. Örlős László a gazdaság kapcsán a deregulációs politika erősödését és az infrastruktúra tervet is megemlítette. Az elnök az amerikai utak, országutak, hidak és más infrastrukturális elemek teljes megújítását szeretné, erre a Fehér Ház 1,5 ezer milliárd dollárt kíván fordítani. A szakértő hiányolja, hogy a digitalizálódó világban csak a hagyományos infrastruktúra megújításáról beszél Trump. Amíg az amerikai elnök megítélése saját hazájában vegyesnek mondható, a nemzetközi, főleg a nyugat-európai visszajelzések elég negatívak. Elsősorban a kiszámíthatóságot hiányolják Trump politikájában. Fellegi Tamás szerint az amerikai külpolitika a kezdeti zavarokat követően viszonylag stabilizálódott, megerősödött a kezdeményező képessége, és hazánk számára is kedvezően változott a közép-európai országhoz való hozzáállás. A szakértők egyöntetű véleménye szerint az amerikai-magyar kapcsolatokban további pozitív változások várhatóak a következő években.

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes