A Flow nyomában Csíkszentmihályi Mihállyal

„A jó kormányzás képes arra, hogy a vezetés olyan munkát biztosítson a dolgozók számára, amelyben megtapasztalható a Flow” – mondta Prof. Dr. Csíkszentmihályi Mihály a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Csíkszentmihályi Mihály a jelenleg élő legnagyobb gondolkodók egyike, a pozitív pszichológia megalkotója, az egyik legtöbbet idézett magyar tudós a világon. Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. A legnagyobb élő pszichológusok egyikeként világhírét a Flow-állapot leírásával alapozta meg. Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora a professzor szakterületén kifejtett kiemelkedő tudományos teljesítménye, huzamos időn át végzett magas színvonalú oktató-nevelő munkája, továbbá aktív tudományszervező, illetve közéleti tevékenysége elismeréseként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gyűrűjét Adományozta Csíkszentmihályi Mihálynak.

A professzor meghatódva tartott előadást „Good Governance – Vezetői szerepek és felelősségek a közjó megteremtésében” címmel a Ludovika Szent László kápolnájában. Ismertette, hogy édesapja, aki nem mellesleg magyar főkonzul volt Fiumében 1931 és 1944 között, huszártisztként szintén kötődött a Ludovika Akadémiához.

„Mi kell a jó kormányzáshoz?” – tette fel a kérdést. A jó kormányzás, „good governance” eléréséhez elengedhetetlen a jó vezetés. Ám ahhoz, hogy a vezetés később jó munkát tudjon teremteni, szükséges egy támogató kormányzási keretrendszer is. Ha megvan a jó kormányzás és a hozzá kapcsolódó jó vezetés, már csak egy tényező hiányzik, hogy a vezetés előmozdítsa a Flow-élmény kialakulását a szervezetben. „Amikor Flow-állapotban vagyunk, az adott helyzetben vagy feladatban élvezettel, teljes fókuszáltsággal és jelenléttel merülünk el. Azt érzed, hogy senki más sem tudja olyan jól csinálni, mint ahogy te csinálod. Bármit is csinálsz”- mondta a professzor. A Flow kialakulásához központi elem a munkakörnyezet, amelyben dolgozni kell. „Olyan munkahelyeket kell létrehoznunk, ahol a dolgozók megtapasztalhatják a Flow-t.”

A vezetőknek szem előtt kell tartani: munkahelyek kialakításánál harmóniát kell teremteni a dolgozó képességei és a munkaadó elvárásai között. Jó munkával lehet az életünk teljes és társadalmilag elismert. Az a vezető, aki Flow-támogató felfogással áll a szervezet élére, őszintén érdekelt a szervezet fejlődésében.

A Flow, a kreativitás és a boldogság kapcsolatban állnak egymással. Ezt érdemes kontextusba helyezni: mivel a Flow-állapot egy összetett és dinamikus folyamat, ezért az adott pillanatban mérlegelnünk kell a saját képességeinket és az előttünk álló megmérettetéseket. Amennyiben túl könnyű akadályokat támasztunk magunk elé, könnyen unalmassá válhatnak. „Kellenek a kihívások.” Viszont ezeket tudni kell kezelni is, ha túl nehéz a feladat, az könnyen szorongáshoz vezethet. Fontos megérteni: mit csinálunk és miért csináljuk.

„Minél nagyobb a Flow a szervezetben, annál magasabb lesz a teljesítmény.” Mit tehet a jó vezető? Ahhoz, hogy a beosztottaink Flow-állapotba kerüljenek, világos célokat kell meghatározni, amivel tudnak azonosulni. Úgy kell megfogalmazni a feladatokat, hogy azok folyamatosan kontrollálhatóak, alakíthatóak legyenek, valamint hogy a kihívások és a készségek összhangba kerüljenek. Emellett rendszeres, építő jellegű és hasznosítható visszajelzéseket kell adni.

Csíkszentmihályi Mihály rávilágított, hogyha kialakítottuk a dolgozó számára élvezetes munkakörnyezetet, akkor már csak a jövőképet kell tisztába tenni a vezetői fejekben. Ez túlmutat a vezetői „énképen”, az egész szervezetre kihat. Határozott elképzelések kellenek a szervezet fejlesztésére: nem csak egy pénzügyi mutatót kell elérni, hanem egy jól működő szervezetet megteremteni. Támogatni kell a személyi állományt, valamint olyan környezetet kialakítani, amitől jobb lesz az életük. „Egy jobb világot kell építeni” – emelte ki. Olyan felelősségérzetet kell teremteni, ami kiterjed a közösségre és a körülöttünk lévő világra. Így a jövőképet adó vezetőt optimizmus, erős hit, ambíció, kíváncsiság és empátia jellemzi.

Az előadás az NKE Kiválóság Központ szervezésében valósult meg. Olyan rendezvénysorozatot indítottak, amellyel az egyetemi kiválóság alapjait kívánják lefektetni. A jövőben számos további konferenciát fognak szervezni teljesítménymenedzsment, motivációs szerepek, társadalmi koncepciók, valamint oktatási és tanulási folyamatok témájában, ahol neves hazai és nemzetközi szakemberek fognak előadni.

Csíkszentmihályi Mihállyal készült riportunkat, valamint az előadás további érdekességeit a Bonum Publicum decemberi lapjában olvashatják.

 

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes